pühapäev, 29. detsember 2013

Kohupiimakook





Paar päeva tagasi, kui olin täiesti kindlalt otsustanud, et lähen talli, sattusin jälle küpsetuslainele. :D Seekord oli menüüs kohupiimakook. Eelmisel õhtul käisime emaga poes ja ostsime kogu vajaliku kraami kokku. Tegelikult pidime koogi sel samal päeval tegema, kuid 24 tunnist ühes päevas jäi jällegi väheks. Niisiis, trenni ma seepäev ei jõudnud ning kokku kokkasin umbes 4 tundi. :o) Hommikul alustasin taignaga ja lõpetasin kaunistamisega. Vahepeal suutsin muidugi päris suure osa kohupiimast ära süüa, enne kui see pannile ning ahju jõudis. Minu puhul kehtib reegel, kui olen korra juba kohupiima söömist alustanud, siis on väga raske lõpetada. Liiga ruttu jõudis kätte aeg, kui pidin kooki kokku panema hakkama ja söömine tuli lõpetada. (Vähemalt selleks korraks.) Valasin kohupiima pannile pandud taignale ja natuke jäi veel ka kaussi alles. See oli mõeldud muidugi mulle!!

Minu nõuanne: kui sulle meeldib mõni toiduainetest, siis jäta natuke alati alles. Sellest ei juhtu midagi. Mina kasutan seda alati!
Nüüd siis retseptike ka.....
Mina tegin koogi suurele ahjuplaadile. Seekord lisasin ka virsikuid, kuid minu jaoks jäi natuke lahjaks. Oleks tahtnud midagi hapukamat (kirsse, punasõstraid, ...).

Pärmitaigen

·      1 klaas piima
·      100 g võid
·      60 g suhkrut
·      1 väikese kuhjaga tl soola
·      6 g pärmi
·      jahu
Lase piim potis soojaks (mitte keema!). Lisa pidevalt segades või, suhkur ning sool. Lase segul jahtuda (kuni saab sõrmega katsuda) ja sega sisse pärm. Nüüd tuleb vähehaaval hakata jahu lisama kogu aeg segades. Kui taigen on nii paks, et lusikaga/ vispliga enam segada ei jõua, võta appi käsi. Lisa veel jahu, et oleks koralikult paks ning sõtku umbes 10 min. Pane taigen sooja kohta kerkima.

Täidis

·      1000 g kohupiima (Tere magusat-vaniljemaitselist)
·      3 muna
·      2 munakollast
·      4 sl suhkrut
·      1,5 sl vaniljesuhkrut
·      natuke riivitut sidrunikoort

Pane kohupiim kaussi, lisa munad ja munakollased, suhkrud. Mikserda segu korralikult läbi ning riivi juurde natuke sidrunikoort. Sega veel korraks läbi. Marjad soovitan segada kohupiima segusse, kuid võib ka peale laduda.

Vormi kerkinud taigen võiga määritud küpsetusvormi/ ahjuplaadile ja kalla peale kohupiimasegu. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures kuni kook on pruunikas. Lase koogil jahtuda, see on nii palju parem. Isegi täitsa külmalt on see väga hea.

Nautige kooki ja head isu soovib Brita. :)

neljapäev, 26. detsember 2013

Lubatud liharullid

Jõululaupäeval tegin mina koos oma emaga imemaitsvaid liharulle porgandi ja mustade ploomidega. Loomulikult tulin neid nii palju, et saime neid nautida ka veel täna.
Tegu on hea, mahlase ning üsna kerge roaga. Rullid ei jää üldse rasvased ning ei ole vaja põdeda lisa kalorite pärast. Kuid samas väga mahlased ja maitsvad.

Liharullid porgandi-mustaploomi täidisega

Mida sa vajad?

Kogus         koostisosad
700g            sea sisefileed
2 tk              porgand (üsna suurt)
                    sool
                    must pipar
                    petersell
12 tk            mustad ploomid
60g              juust
2 dl              vesi
2 dl              rõõsk koor (10%)


Kuidas teha? - See on imelihtne

1. Lõika lihatükk viiludeks, vasarda üsna õhukeseks ja maitsesta soola ning pipraga.

2. Puista peale rohkelt peterselli, hakitud musti ploome ja juustu. Viimased võid lisada kangina. Lisa keedetud porgandi jupid. Kõike pane nii palju, kui süda ihkab, peaasi, et kogu kraam rulli keerates ära mahub. Kinnita kompsukesed paari puutiku või niidiga.

3. Pruunista rullid rasvaines ja tõsta koos pannile jäänud lihamahladega ahjupotti. Lisa vesi ja koor ning hauta pehmeks, umbes tunnike.

4. Serveerides haki juurde maitserohelist.  

Saadud kogusest saab söönuks kuni 7 inimest.      





Ilusat viimast pühadepäeva!                                                                                                                     



Katriin  



kolmapäev, 25. detsember 2013

Jõuluhõnguline kook

Tere ka minu poolt!

Soovin kõigile rahulikke ning imelisi jõulupühasid!

Täna on teine jõulupüha ja ilmselt kõigil on juba jõulusöökides kurguauguni. Aga selleks ju jõulud ongi, et süüa kõike head ja paremat ning samalajal seda kõike nautida.
Sellel aastal toimetasin ka mina köögis üsna palju. Kuigi ema vaaritas jõululaupäeva hommikust kuni õhtuni välja, sain ka mina teda palju abistada. Tema hapukapsad, verivorstid ning liharullid olid imelised.
Liharullidest niipalju, et postitan huvitava retsepti ning pildi järgmises poostituses.
Täna räägin oma imelisest koogist, mille tegin täiesti oma kätega.

Pohla-kohupiimakook piparkoogipõhjal- imeliselt jõuluhõnguline ning maheda maitsega.

Retsept:

Põhi:
150g piparkooke
60g võid

Täidis:
600g kohupiima
100g hapukoort
3muna
100g suhkrut
100-150g pohli
1spl maisitärklist

Peale:
150g hapukoort
50g tuhksuhkrut

Kuidas teha? 


  • Purusta piparkoogid ja sega sulatatud võiga.
  • Suru küpsetuspaberiga kaetud  lahtikäivasse koogivormi(22-24cm)
  • Tõsta külmikusse.
  • Täidise jaoks vahusta kergelt munad suhkruga.
  • Sega juurde kohupiim ja hapukoor.
  • NB! Kui kasutad külmutatud pohli sega pohlad maisitärklisega.
  • Seejärel sega kohupiimasegusse.
  • Vala kohupiimatäidis põhjale.
  • Küpseta 180-kraadises ahjus u. 30-45. minutit või kuni kook on pealt helekuldne.
  • Võta kook ahjust.
  • Jahuta u. 15 minutit.
  • Kata ühtlaselt tuhksuhkruga segatud hapukoorega.
  • Jahuta toatemperatuurile ja tõsta külmikusse maitsetuma.
Ning imemaitsev kook ongi valmis. NAUDI!






Katriin



Taipärane riisipada


         Lihtne riisipada, mis on ülihea maitsega ja milleks on vaja ainult kolme komponenti: riisi, kana ja sweet and sour kastet. Kui teil on kodus mõni loom, kellele meeldib kana, siis ostke seda rohkem! Minu kiisu venitas ennast nii pikaks, et küündis lauani ja lõpuks pidin talle ka süüa andma. Kana läks tema kõhtu kiiresti ja päris suures koguses. Nii et seekord jäi minu jaoks kanast natuke puudu. Eks järgmine kord oleme emaga targemad ja ostame rohkem kana. :D

         RETSEPT:
·      1 kotike riisi (~100g)
·      1 purk Uncle Ben’s sweet and sour kastet
·      u 300g-400g Talleggi kanafileed
·      natuke soola

KUIDAS TEHA?
1.   Lase vesi keema ja lisa riis.
2.   Lõika kana väikesteks tükkideks ja prae valgeks või helepruuniks, et jääks mahlane. Lisa ka sool.

3.   Lisa riis ja kaste kanale ning lase pannil natuke keeda.

Ja nüüd üks väike pildike ka, sest ma tean, et see aitab palju kaasa. Mina isiklikult ei võta kunagi retsepti, kus pole pilti.














Brita

Väike jõulueelne õhtusöök


 Tere jälle! 22.detsembril kutsus mu kallis sõbranna Helena meid enda juurde jõule tähistama. See oli mõnus, kaunis ja lõbus. :) Kohale jõudes ootaski meid selline isuäratav söögilaud. Helena tegeleb pajude asjadega ja ta on palju saavutanud, näiteks osalenud igasugustel lauluvõistlustel, olümpiaadidel ja ta võitis 9.klassis kodunduse konkursil minimuffinitega vabariigi arvestuses 4.-5. koha. Eriti meeldis mulle see, et kuulasime jõululaule kuni õhtuni välja ja jõime sooja glögi. Mul oli seda kindlasti vaja, et jõulutunne tekiks. Raske on mõelda jõuludele kui lundki pole maas.
 Retsepte küsides ei oskanud ta mulle niimoodi kohe muid retsepte peale singirullide, täidetud munade ja kass Arturi koogi anda. Mõtles, et äkki ei tule mõni koostisosa praegu meelde. Minu arvates on need retseptid just väga sobilikud kuna selliseid suupisteid tehakse iga pidu. Lihtsad, aga maitsvad!

1) Singirullid:

- 125 g viilutatud sinki
- 250 g riivuustu
- 3 küüslauguküünt (hakitud)
- 1 dl majoneesi
- sool
- pipar

Sega riivitud juust, küüslauk, majonees ja maitseained. Laota singiviilud lauale, tõsta igale viilule lusikaga juustu-küüslaugumassi ja keera singiviilud rulli. Pane paariks tunniks külmikusse.


2)Täidetud munad: (12 tk)

- 6 keedetud muna
- 50 g toasooja võid
- 1 - 2 sl majoneesi
- 1 - 2 tl sinepit
- sool

Lõika kooritud munad pooleks, võta kollased välja. 
Peenesta või ja munakollased näiteks saumiksriga. Sega juurde majonees, sinep ja maitsesta soolaga. 

Pane segu kilekotti, lõika nurka väike auk ja suru munapoolikutesse. 

3)Kass arturi kook:

- 1 pk (180 g) võid
- 2 pk (300 g) Sonja Cream iiriseid
- 100 g maisipulki Magic Sticks

Sulata kastrulis või, seejärel lisa iirised. Sulata ühtlaseks massiks. Vala suurde kaussi maisipulgad ning vala peale või-iirise segu. Sega läbi ning pane segu küpsetuspaberisse või toidukilesse vorstikujuliselt. Lase külmkapis seista vähemalt 2 tundi.


                                                                                                                            Merilin




Minu selle aasta esimesed piparkoogid


         Täna õhtul (19. detsembril) tegin lõpuks piparkooke. Ma olen seda juba nii kaua oodanud, kuid alati on midagi teha. Täpsemalt on mul alati ÕPPIDA ja liiga, liiga palju!!!!! Igatahes piparkoogid tulid head. Tavaliselt mulle poetaignast isetehtud piparkoogid ei meeldi. Ma söön alati tainast niisama küpsetamata ja muidugi nii palju, et mul hakkab pärast paha. Tavaline :D :D. Imekombel tulid täna piparkoogid maitsvad ning need söödi ruttu-ruttu ära.
         Enamus kordadest suudan piparkoogid natuke ära kõrvetada. See juhtus ka seekord :D. Tegin kaks plaati, millest esimene nägi välja super (ilusad helepruunid piparkoogid) ja teine oli natuke liiga kaua ahjus. Õnneks ei juhtunud midagi katastrooflikku. Vaatasin telekat ja olin juba plaati kontrollima minemas, kui filmis tuli huvitav koht ja ma lihtsalt pidin seda nägema. Kui siis lõpuks ahjuni jõudsin, olid mu küpsetised päris tumedad. Ikka juhtub!! :D:D
         Hiljem glasuurides suutsin mitu piparkooki laualt maha kukutada ning ära lõhkuda. Mu käsi värises ikka päris korralikult, nii et sirgeid jooni kohe kuidagi ei tulnud. Kuid käsitsi kaunistatud ja isetehtud piparkoogid on see-eest palju erilisemad kui poest ostetud. J



Retsepti pole vist vaja, piparkooke pole väga keeruline teha...  Mina kasutasin “Pere” piparkoogitainast ja looduslikke “Hagar’i” glasuure.



Brita

Koogike jõululauda

Imeilusaid pühi ka minu poolt!


Üks postitus meie blogis juba jõulutoitudest on ja seetõttu ei hakka ma enda jõululauast ehk siis verivorstidest, keedukartulitest, hapu- ja mulgikapsast ning muust traditsioonilisest pilte ja retsepte postitama. Otsustasin hoopis meie lugejatega jagada imemaitsva kirsi-martsipanikoogi retsepti. Selle hõrgutise retsepti sain ma raamatust "Nadja Viinis", mida soovitan soojalt kõigil magusaarmastajatel osta.

Nüüd tagasi kirsi-martsipanikoogi juurde. Selle retsepti järgi saab umbes 10 inimest magusa suutäie.


Põhi


250 g liivatainast

Suru tainas 26 cm läbimõõduga koogivormi, kata servad hõbepaberiga ja küpseta 180˚C ahjus, kuni pind on kuldpruun.


Täidis


250 g külmutatud ja nõrutatud kirsse (mina kasutasin kivideta kompotikirsse)
100 g martsipani
250 ml vahukoort
100 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
4 muna
2 spl jahu

Kata koogipõhi nõrutatud kirssidega ja riivi peale martsipan. Sega omavahel kokku vahukoor, suhkrud, munad ja jahu. Kalla saadud segu kirssidele ning küpseta 175˚C juures 25-30 minutit. Enne lõikamist lase koogil kindlasti jahtuda.

Kahjuks on pilt ainult poolest koogist, sest teine pool söödi kohe pärast valmimist ära. Loodan, et see maitseb ka Sulle, armas lugeja.




Ave-Ly

teisipäev, 24. detsember 2013

Ilusat ja rahulikku jõuluaega kõigile! :)

Sellised on siis meie pere jõulud sel aastal. Toidud olid väga väga maitsvad, me valmistasime näiteks kroonipraadi (sealiha), täidetud parti, kartulisalatit, rosoljet, täidetud mune, sülti, verivorste, paneeritud koha, hautatud magushaput kapsast ja veel palju muud. Valisin välja neli head retsepti, mida teiega jagada.

1) Jõulutunde loomiseks tegime mõned päevad tagasi kõik koos piparkooke. Selle maitsva piparkoogitaigna retsept on järgmine:
- 2 dl e. 250 g siirupit
- 2 dl e. 170 g suhkrut
- 1 sl jahvatatud kardemoni
- pakk Meira piparkoogimaitseainet + 1 tl jahvatatud kardemoni
- 250 g võid
- 2 muna
- 600 g nisujahu
- 2 tl (triikis) söögisoodat

Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega keemiseni.
Tõsta pott tulelt ning sega juurde tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, siis lase veidi jahtuda.
Lisa kloppides ükshaaval munad.
Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-võisegule.
Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus.
Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Tõsta ahjuplaadile.
Küpseta 200kraadise ahju keskosas 6-9 minutit.

Tainast saab u 1,4 kg 


2) Tort, mis asub pildil vasakul pool keskel.

Tordipõhi:

- 1 pakk Erika tordipulbrit
- 200 ml vett
- natuke toiduõli

Kate: 
- 400 ml vahukoort
- 2 banaani kohupiimatoru
- 100 g suhkurt
- 20-30g želatiini

Tordipõhjade jaoks on veel vaja:
- mõni hapukas moos( nt pohla)
- mahl

Küpsetada tordipõhja segu pulbrist, veest ja õlist ahjus 30 min 175° C juures. Lõigata tordipõhi pooleks, niisutada neid mahlaga ja põhjade vahele lisada kiht moosi. Peale panna kate. Kaunistuseks sobivad hästi mandlilaastud, marjad või šokolaad.

3) Kodused verivorstid, millest ma kahjuks unustasin lähedalt pilti teha.

- ühe seal sooled
- 2 kg adrakruupi
- 500-700 ml seaverd
- soola maitse järgi
- pipart maitse järgi
- majoraani maitse järgi
- 1-1,5 kg läbikasvanud sealiha
- 5 suuremat sibulat

Keeta kruubid tasasel tulel pehmeks. Liha tükeldada kuubikuteks ja praadida pannil sibulaga ning seejärel lisada hauduvatele kruubidele. Hautada seda umbes 2-3 tundi tasasel tulel. Jahutada putru ja lisada veri ning maitseained. Panna sooled kolmveerandini täis, et natuke paisumisruumi jääks. Suurust saate ise reguleerida, sidudes vorstikesi just nii suureks nagu teile meeldib. Vorste kuumutada 80-90° C vees umbes 10 min. Viimasena küpsetada verivorstid ahjuks krõbedaks.

4) Veiseliharullid, mis asuvad paremal pool keksel.
- 1 kg veiseliha
- 200-300 g peekonit (suitsetatud)
- 2 sibulat
- sool
- pipar
- 1 porgand

Veiselihast lõigata viilud, pigem õhemad, et pärast oleks hea neid rulli keerata. Vasardada lihalõigud mõlemalt poolt.  Puistada mõlemale poole maitseained. Peekon, sibulad ja porgand viilutada ning seejärel asetada veiselihalõikudele ja keerata rulli. Torgata hambatikkudega rullid kinni. Pruunistada rullid pannil ja järgmiselt panna need tunniks 150-175° C-sse ahju (panni põhja panna vett ja katta pann fooliumiga, see on vajalik mahlasuse jaoks).



                                                                                                                                                               Merilin

esmaspäev, 23. detsember 2013

Sissejuhatus ehk natuke meist

Tere, lugejad!

Oleme neli täiesti tavalist, kuid ülilahedat klassiõde, kellele meeldib söök ja üldse süüa teha. Eesti keele tunnis saime ülesandeks kirjutada blogi. See on kindlasti suurepärane võimalus ennast paremini väljendama õppida ning veel rohkem sukelduda kokandusmaailma. Loodetavasti saate siit häid nippe ning retsepte, kuidas oma toidulauda huvitavamaks muuta.

Kirjutasime igaüks enda kohta väikese tutvustuse, et saaksite meist natuke rohkem teada.
Head lugemist!

Neiu nr. 1:

Minu nimi on Katriin. Olen 17-aastane tütarlaps ning õpin Viljandi Gümnaasiumi II aasta reaal õppesuunas. Igapäevaselt tegelen õppimise ja tantsimisega. Proovin olla igati aktiivne, abivalmis ja tubli. Samuti ei puudu minu suult ka naeratus ja näolt õnnelikkus. Armastan tohutult oma klassi, kuna kõik on väga kokkuhoidvad ja toetavad.  
Igapäeva elus naudin ma ka väga söömist, mis on iga inimese puhul loomulik. Aga iga söömingu juurde kuulub ka toidu valmistamine, mida ma samuti tohutult naudin. Mulle väga meeldib katsetada uusi toite ning meisterdada huvitavaid magustoite. Samuti meeldib mulle kuulata teiste arvamusi ning kiidusõnu.

Kuna just eesti keele tunnis oli üheks võimaluseks kirjutada blogi kokkamise teemal, siis mina selle ka valisin ning valisin just sellepärast, et tahan tegeleda sellega, mis mulle meeldib. Minuga koos kokkab selles blogis veel 3 supertoredat klassiõde. Loodetavasti leiate meie retseptide seast endalegi midagi põnevat, mida saate katsetada.

Neiu nr. 2:
Ma olen 17-aastane Viljandi neiu Ave-Ly. Minu igapäeva elu peamiseks tegevuseks on gümnaasiumis õppimine ning koduste tööde tegemine, kuid veidi jääb mul ikka vaba aeg ka. Selle aja kulutan ma oma koeraga mängimisele ning jalutamisele, jooksmisele, mõnikord ka õmblemisele, rattasõidule, uute retseptide välja mõtlemisele ja nende praktiseerimisele. Just selle viimase tegevuse tõttu kirjutan ma siia blogisse.

Neiu nr. 3:
Minu nimi on Merilin, olen 18 aastane tavaline gümnaasiumiõpilane. Kokandus on mu elus tegelikult väga tähtsal kohal ja seda tänu mu emale, kes teeb kõige maitsvamaid toite. Pühad, sünnipäevad ja muud tähtpäevad on mu perele olulised ning meie peolaud on alati rikkalik, isuäratav ja kodulähedane. Loodan, et postitused tulevad kasuks ja saate siit häid ideid! :)

Ja neiu nr. 4:
Mina olen 18-aastane tüdruk Brita, õpin Viljandi Gümnaasiumis 11. reaalklassis. Peale õppimise ja veelkord õppimise üritan ka võimalikult palju tegeleda spordiga. Peamiselt käin ratsutamas, kuid kui aega üle jääb mängin ka tennist, käin jooksmas või ujumas ja võimlen.
Söögitegemine on olnud minu jaoks tähtis juba päris väikesest lapsest peale, kuid eriline kokanduspisik tärkas minus umbes aasta tagasi. Mulle meeldib otsida uusi ja huvitavaid retsepte ning muidugi neid ka katsetada. Eriti armastan ma küpsetada kooke, küpsiseid jm magusat. Minu suurim probleem on ilmselt see, et mulle meeldib süüa tainast. Nii et mõnikord on lõpuks sellest ka natuke puudu tulnud. :D