teisipäev, 24. detsember 2013

Ilusat ja rahulikku jõuluaega kõigile! :)

Sellised on siis meie pere jõulud sel aastal. Toidud olid väga väga maitsvad, me valmistasime näiteks kroonipraadi (sealiha), täidetud parti, kartulisalatit, rosoljet, täidetud mune, sülti, verivorste, paneeritud koha, hautatud magushaput kapsast ja veel palju muud. Valisin välja neli head retsepti, mida teiega jagada.

1) Jõulutunde loomiseks tegime mõned päevad tagasi kõik koos piparkooke. Selle maitsva piparkoogitaigna retsept on järgmine:
- 2 dl e. 250 g siirupit
- 2 dl e. 170 g suhkrut
- 1 sl jahvatatud kardemoni
- pakk Meira piparkoogimaitseainet + 1 tl jahvatatud kardemoni
- 250 g võid
- 2 muna
- 600 g nisujahu
- 2 tl (triikis) söögisoodat

Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega keemiseni.
Tõsta pott tulelt ning sega juurde tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, siis lase veidi jahtuda.
Lisa kloppides ükshaaval munad.
Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-võisegule.
Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus.
Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Tõsta ahjuplaadile.
Küpseta 200kraadise ahju keskosas 6-9 minutit.

Tainast saab u 1,4 kg 


2) Tort, mis asub pildil vasakul pool keskel.

Tordipõhi:

- 1 pakk Erika tordipulbrit
- 200 ml vett
- natuke toiduõli

Kate: 
- 400 ml vahukoort
- 2 banaani kohupiimatoru
- 100 g suhkurt
- 20-30g želatiini

Tordipõhjade jaoks on veel vaja:
- mõni hapukas moos( nt pohla)
- mahl

Küpsetada tordipõhja segu pulbrist, veest ja õlist ahjus 30 min 175° C juures. Lõigata tordipõhi pooleks, niisutada neid mahlaga ja põhjade vahele lisada kiht moosi. Peale panna kate. Kaunistuseks sobivad hästi mandlilaastud, marjad või šokolaad.

3) Kodused verivorstid, millest ma kahjuks unustasin lähedalt pilti teha.

- ühe seal sooled
- 2 kg adrakruupi
- 500-700 ml seaverd
- soola maitse järgi
- pipart maitse järgi
- majoraani maitse järgi
- 1-1,5 kg läbikasvanud sealiha
- 5 suuremat sibulat

Keeta kruubid tasasel tulel pehmeks. Liha tükeldada kuubikuteks ja praadida pannil sibulaga ning seejärel lisada hauduvatele kruubidele. Hautada seda umbes 2-3 tundi tasasel tulel. Jahutada putru ja lisada veri ning maitseained. Panna sooled kolmveerandini täis, et natuke paisumisruumi jääks. Suurust saate ise reguleerida, sidudes vorstikesi just nii suureks nagu teile meeldib. Vorste kuumutada 80-90° C vees umbes 10 min. Viimasena küpsetada verivorstid ahjuks krõbedaks.

4) Veiseliharullid, mis asuvad paremal pool keksel.
- 1 kg veiseliha
- 200-300 g peekonit (suitsetatud)
- 2 sibulat
- sool
- pipar
- 1 porgand

Veiselihast lõigata viilud, pigem õhemad, et pärast oleks hea neid rulli keerata. Vasardada lihalõigud mõlemalt poolt.  Puistada mõlemale poole maitseained. Peekon, sibulad ja porgand viilutada ning seejärel asetada veiselihalõikudele ja keerata rulli. Torgata hambatikkudega rullid kinni. Pruunistada rullid pannil ja järgmiselt panna need tunniks 150-175° C-sse ahju (panni põhja panna vett ja katta pann fooliumiga, see on vajalik mahlasuse jaoks).



                                                                                                                                                               Merilin

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar