laupäev, 4. jaanuar 2014

Aastavahetuse soolased toidud

Aastavahetus venib alati hommikusse ja seetõttu tuleb varuda ka palju toitu. Valmistama peab mitmeid erinevaid roogi, sest igal ühel on ju omad lemmiktoidud. Muidugi pakkusin kõigepealt ahjukartulit, sealiha, verivorste ning hapukapsast. Kõrvale sai veel võtta täidetud mune, kuid peamiselt oli laual erinevad suupisted ja magustoidud. Nüüd jagan ka teiega neid retsepte, et saaksite ka endale siit leida mõne maitsva toidu.





Täidetud munad


Kogus:


12 täidetud muna

Koostisosad:


6 muna
sool
majonees
50 g toasooja võid
1 sl sinepit
kaunistamiseks petersell

Valmistamine:


Pane vesi potti ja lase sellel keema minna. Raputa vette soola ning pane munad keevasse vette. Keeda munad ära ning eemalda neilt munakoored. Lõika munad pooleks ja võta munakollane välja. Munavalged jäta hetkel kõrvale. Võta kahvel ja vajuta munakollased katki. Lisa majonees, või ja sinep ning sega ühtlaseks massiks ja maitsesta soolaga. Järgmiseks võta ette munavalged ja täida need munavõiga. Mina kasutan selleks kreemipritsi, sest nii tulevad täidetud munad palju armsamad. Lõpetuseks kaunista täidetud munad peterselliga ja ongi valmis.



Pärmitaigna viineripirukad


Koostisosad:


25 g pärmi
100 ml piima
100 g võid
330 g nisujahu
1 spl suhkrut
noaotsaga soola
2 muna
viinereid
1 munakollane

Valmistamine:


Sulata või ning sega pärm sooja piimaga. Lisa suhkur, munad, jahu ning lõpuks lisa ka sulatatud või. Sõtku tainast, kuni see enam käte külge ei kleepu. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kohas kerkida kahekordseks. Raputa lauale jahu ja rulli tainast ning lõika see võrdhaarseteks kolmnurkadeks. Võta viinerid ning lõika pooleks. Järgmiseks aseta poolik viiner kolmnurga kõige lühema külje peale ja keera viinerit koos taignaga tipunurga poole. Pane ahjuplaadile küpsetuspaber ja aseta sinna viineripirukad. Pintselda pirukad üle munakollasega, sest nii muutuvad nad küpsedes kuldpruuniks. Küpseta pirukaid 200˚C juures, kuni pirukad on kuldpruunid. 


Juustu-tšilli rullid


Koostisained:


lehttaigen
või
riivitud juust
tšillimaitseaine või cayenne'i pipar

Valmistamine:


Rulli lehttaigen õhemaks ning sulata või. Määri või lehttainale ja raputa peale riivjuust ja maitseained. Keera ühelt poolt tainas keskele rulli ning teiselt poolt samamoodi. Lõika rullis taigen 1 cm viiludeks ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200˚C juures, kuni rullid on kuldpruunikad.




Lõhepirukas


Põhi:


200 ml jahu
100 g võid
2 spl külma vett

Sega või ja jahu kätega segi ning lisa vesi. Sega ühtlaseks massiks ning jaga tainas ühtlaselt pirukavormi põhja ja äärtesse.

Kate:


200 g värsket lõhe
sool
valge pipar
sidrunipipar
100 g riivitud juustu
porru
3 muna
300 ml piima

Lõika lõhe tükkideks ning maitsesta soola ja pipardega. Laota need pirukapõhjale ning lõika porru viiludeks ja aseta need kala peale. Klopi munad lahti ning sega piimaga ja seejärel kalla pirukavormi. Raputa peale riivitud juustu ja küpseta ahjus 175˚C juures umbes 30 minutit.





Ave-Ly

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar