esmaspäev, 6. jaanuar 2014

Soolaleivapidu

Ka selles postituses ei kirjuta ma igapäeva toidu retseptidest. Seekord jagan lugejatega soolaleivapeo huvitavaid kuid lihtsaid retsepte. Praadi ma tegema ei hakanud, sest pidu algas hilja ning enamus külalistest olid selleks ajaks juba õhtusööki söönud. Peolistele pakkusin riisisalatit ning erinevaid suupisteid.

Minu puhul on see tavaline, et kõik toidud on tehtud retseptideta, kuid üritan lugejate jaoks ikka kirjutada, millest ma toidud tegin.

Kirju salat


Koostisosad:


riis
kurk
muna
krabipulgad
maisi ja herne konserv
hapukoor
majonees
sool
(paprika)

Valmistamine:


Pane pliidile  kaks veega täidetud potti ning lase veel keema minna. Raputa vette veidi soola ning ühte potti lisa riis ja teisse potti munad. Keedetud riisil ja munadel lase jahtuda või vala külma veega üle.  Lõika värske kurk, munad ja krabipulgad väikesteks tükkideks, lisa maisi ja herne konserv ning sega riisiga. Maitsesta soolaga ning pane salatile juurde hapukoort ja majoneesi. Kõike seda tee enda maitse järgi. Sega kogu salat hästi läbi ja kaunista näiteks paprika tükkidega.


Pitsaampsud


Pitsaampsude põhi:


25 g pärmi
1,5 tl suhkrut
300 ml vett
1 tl soola
8 dl jahu
1 sl õli

Esiteks pane šeikerisse pärm, suhkur ja osa veest. Kinnita šeikeri kaas ning raputa, kuni segus pärmi tükke enam ei ole. Kalla segu kaussi ning lisa sool, jahu, õli ning ülejäänud vesi. Sega kõik ühtlaseks massiks ning vajaduse korral lisa jahu. Pese käed ning sõtku kätega tainast, kuni see käte külge enam ei jää. Kata kauss kergelt lahti lendava kaanega või rätikuga ning pane kauss umbes 70 minutiks sooja kohta kerkima.


Raputa laulale jahu, et tainas laua külge ei kleepuks. Seejärel tõsta tainas lauale ja hakka rullima. Rulli tainas laiali umbes 1 cm paksuseks, kui soovid õhukest pitsapõhja siis rulli veel. Viimasel juhul saad lihtsalt rohkem pitsaampsukesi valmistada. Võta ümmargune piparkoogivorm või terava äärega klaas ning lõika rullitud tainast ümmargused rattad. 

Pitsaampsude kate:


tomatid
pitsakate (muidugi võib ise ka lõigata singi- või vorstitükke)
ketšup
hapukurgid
juust
pitsamaitseaine
sidrunipipar


Ümmargustele tainast ratastele lõika peale tomatitükid, lisa pitsakate ning ketšup. Seejärel aseta hapukurgi tükid ning juust ja lõpetuseks raputa peale pitsamaitseainet ning sidrunipipart.
Veel võib lisada või mõne koostisosa asemele panna seeni, oliive, paprikat, sibulat, suvikõrvitsat, jalapenosid vms. Keera ahi 200 kraadi peale ning lõika ahjuplaadile sobiva suurusega küpsetuspaber. Aseta küpsetuspaberile pitsaampsud ning pane plaat ahju umbes 20 minutiks.

                   


Munavõiga täidetud rukkikrõpsud


Koostisosad:


keedetud munad
majonees sool või (petersell või paprika)

Valmistamine:


Keeda munad ning eemalda neilt koor. Pane munad kaussi ning vajuta kahvliga need katki. Lisa majonees ja veidi võid ning sool. Sega kõik ilusti läbi ning täida sellega rukkikrõpsud. Kaunista peterselli või paprika tükkidega.




Suitsukana-toorjuustuvõiga täidetud rukkikrõpsud


Koostisosad:


suitsukana
toorjuustpaprika
sool
majonees
hapukoor

Valmistamine:


Lõika suitsukana ja paprika väikesteks tükkideks ning seda need toorjuustuga. Lisa majonees ja hapukoor ning maitsesta soolaga. Sega kõik hästi läbi ning täida suitsukana-toorjuustuvõiga rukkikrõpsud.



Magusad pallid


Koostisosad:


75 g võid
100 ml suhkrut
200 g küpsiseid
2 tl piima
2 spl kakaod


Valmistamine:


Purusta küpsised köögikombainis või pane küpsised tugevasse kilekotti ning rulli selle peal tainarulliga. Vala küpsisepuru kaussi ning lisa suhkur, kakao ja piim. Sulata kastrulis või ning vala ka see kaussi ning sega kõik ühtlaselt ära.

Võta kausist käte vahele selline portsjon kui suurt palli soovid teha ning veereta käte vahel pall valmis. Nii tee ka järgmistega. Soovi korral võid palle veeretada ka kookoshelvestes. Pärast pallide veeretamist pane need külmkappi ning enne serveerimist raputa peale ka tuhksuhkrut.


Ave-Ly

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar