pühapäev, 5. jaanuar 2014

Päev vanaema juures

Nagu kõik teavad, siis alati vanaema juurde jõudes on laud kaetud ning tuba söögi lõhna täis. Seekord aga helistasin ma juba varakult ette, et oleks soov veeta päev koos vanaemaga ning küpsetada üheskoos.
Nii alustasimegi üheskoos laupäeval küpsetamise ja vaaritamisega. Alustasime hommikul ning lõpetasime õhtul terve perega ühise laua taga, kõigil kõhud punnis.
Teen siin siis ülevaate, mida me endale sisse sõime ning mille peale kõik see laupäevane aeg kulus.

Kana- brokkolipirukas

Mida vajad?

Põhi:
  • 125 g võid
  • soola
  • natukene suhkrut
  • 1 muna
  • 3 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
Täidis:

  • 150g porrulauku
  • 100g brokkolit
  • 400g kanafileed
  • 2 küüslauguküünt
  • 3 muna
  • 3dl piima
Kuidas teha?

Põhja jaoks asetada või suhkru ja soolaga kaussi, lusikaga suruda pehmeks. Lisada muna ning jahu koos küpsetuspulbriga. Taigen asetada vormi, ääred jätta kõrgemad. Põhi eelküpsetada 200kraadises ahjus 15min. Kana praadida pannil, lisada küüslauk ja porru ning lõpus brokoli. Praetud asjad panna küpsetatud taignale, laotada ühtlaselt laiali. Munad kloppida lahti, lisada hulka piim ning veidi soola, piimasegu kallata vormi. Küpsetada 200kraadises ahjus 25-30min.
Söö ahjusoojalt, sest siis maitseb ta veel paremini.



DSC_0004


Suitsukana-makaronisalat

Mida vajad?
  • keedetud makarone
  • pool pikka kurki
  • 2 tomatit
  • 4 muna
  • 1 suitsukanakoib
  • hapukoort
  • majoneesi
  • soola
  • pipart
Kuidas teha? 

Suitsukana eemdaldada kondilt ning lõigata kuubikuteks. Kurk, tomatid ja munad tükeldada, segada kõik ained omavahel kokku ning maitsestada soola ja pipraga.
Makarone keeda täpselt nii palju, kui arvad, et sinu seltskond sööb.
Mina keetsin ära 300g kuivainet ning söönuks sai ilusti 6 inimest.
Peale salati valmimist, lase natukene aega külmkapis maitsestuda.



Mooni-martsipanirullid brändiga

Mida vajad?

  • 50 g pärmi
  • 500 ml piima
  • 5-6 sl suhkrut
  • 1 tl soola
  • 2 muna
  • 3 sl õli
  • 12-13 dl jahu
  • 1,5 dl mooniseemneid
  • 2 sl fariinsuhkrut
  • 100 g martsipani
  • 1 dl brändit
  • 1-2 sl vett
  • 3 sl võid
Kuidas teha? 

Vedelda pärm suhkruga ja sega käesooja piima sisse. Lisa sool. Kalla hulka jahu ja õli. Sõtku käsitsi või sega miksriga (tainakonksuga) , kuni tainas muutub sitkeks, pealt siledaks ja hakkab kausi külest lahti lööma. Vormi jahuste või õliste kätega tainast pall, raputa jahu peale ja lase soojas kohas rätiku all kahekordseks kerkida.

Tükelda martsipan , pane mooniseemnete, brändi, fariinsuhkru, vee ja võiga potti ja kuumuta, kuni segu on siirupilaadne. Lase jahtuda ja laota laialirullitud taigna peale.

Rulli tainas ristkülikuks, määri mooniseguga ja keera rulli. Lõika sakilise või terava noaga kettad ja pane küpsetuspaberi peale parajate vahedega rätiku alla 15-20 min kerkima. Kuumuta Ahi 180 kraadini. Pintselda saiad vee-muna seguga ja küpseta (umbes 12-15 min) kuni saiad on ilusad kuldsed. Sellest kogusest saab 4 plaaditäit. Söö ahjusoojalt!

















Ananassi-jogurtikokteil

Mida vajad?
  •  200g värsket tükeldatud ananassi
  • 2 peotäit sulatatud vaarikaid (suvel värskeid)
  • 1 tk kooritud banaani
  • sidrunit (2-4 sl mahla)
  • 4 sl maitsestamata jogurtit
Kuidas teha?

Püreesta kõik ained ühtlaseks ja serveeri kohe. Külmalt parim!







Kõik toidud söödud ja joodud, sain ma tohutult kiidusõnu. Mul oli äärmiselt heameel neid kuulda. Ning veedetud päev vanaemaga köögis oli tõsiselt tore ning asjalik.                                                                 
Proovige meie retsepte kindlasti ning avaldage arvamusi.                                                                       






Katriin





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar